Wednesday, February 9, 2011

HANYA JAUHARI KENAL MANIKAM


 Ada tak orang kat sini yang kenal manikam?.
Mungkin  ramai yang  kenal siapa  manikam…..tapi kalau  Manickam A/L Maniam semua kenal …..ha ha ha.
Haa....sapa-sapa yang bukan jauhari sure tak familiar kan. Manikam tu gem. Jauhari tu pakar permata….sekarang ni  bukan nak cerita pasal gem atau jauhari….tapi teman ceritakan perangai – perangai lebih manikam daripada manikam.
Begitu jugaklah kita tanya kepada bebudak zaman I.T nie….tahu tak buah geduorq  ke, buah kuining ke, buah kantor ke….sure bebudak nie tadi ` kantoi ` tak tahu….kerana yang bebudak ni tahu buah strawberry, internet blackberry aje yang semua standard tahu semua.
Nak cakap pasal kuasa menilai….sapa-sapa yang tak tahu apa ape…, tak payah la nak menilai lebih-lebih.biarkan kepada yang arif je. Kalau ada orang tanya aku pasal gem ni asli ke tak. ...mesti aku tak dapat jawab kecuali yang pakar je.
Kalau nak tahu  benda original ke,  replika. kosong ke…pakat – pakat bertanya kepada yang tahu.  benda-benda palsu ni. kalau layan yang authentic, asli, original. Hanya manusia yang berkemampuan  yang guna benda original  yang tahu.
Kalau korang tanya teman pasal batu batan. tanah. dinosaur. terang-terang teman akan jawab tak tahu.... sebab teman bukan lulusan geologi…mungkin teman boleh jawab apa yang teman  tahu tapi tak sehebat geologist la kan….teman tak macam Mahathir tu….tak tahu agama nak cakap agama….kan umNO kan.
Tapi kalau tanya teman….apa makna hanya ahli rasuah yang kenal manikam tu ?...pasti dengan lidah yang masih dan tidak gentor dan cuak….teman menjawab….maksud itu tadi seperti ` hanya umNO yang kenal rasuah `….sebab tok guru ke, orang baik – baik tak kenal rasuah….ha ha ha ha.
Makna hanya jauhari mengenal manikam tadi hanya mereka yang pakar dalam sesuatu bidang sahaja dapat mengenal lebih dekat bidang yang dikajinya.
Tetapi  tak semestinya bila kita takde kaitan dengan sesuatu perkara tu, kita tak payah ambil tahu. Atleast kita tahu sikit la daripada tak tahu langsung….kau orang jangan jadi macam Rosmah isteri PM tu….keje dia yang sebenar jadi perkakas bilik tidor Najib je….tapi lagak macam dia pemimpin negara.
Rasa tetiba je rasa macam hidup ni adventurous je….semua benda nampaknya teman kena pulun tahu…..jangan  bagi umNO tahu semua….pendekata habis hasil mahsul negara di peraitnya bagi kat kroni – kroni.

0 comments:

Post a Comment

Wednesday, February 9, 2011

HANYA JAUHARI KENAL MANIKAM


 Ada tak orang kat sini yang kenal manikam?.
Mungkin  ramai yang  kenal siapa  manikam…..tapi kalau  Manickam A/L Maniam semua kenal …..ha ha ha.
Haa....sapa-sapa yang bukan jauhari sure tak familiar kan. Manikam tu gem. Jauhari tu pakar permata….sekarang ni  bukan nak cerita pasal gem atau jauhari….tapi teman ceritakan perangai – perangai lebih manikam daripada manikam.
Begitu jugaklah kita tanya kepada bebudak zaman I.T nie….tahu tak buah geduorq  ke, buah kuining ke, buah kantor ke….sure bebudak nie tadi ` kantoi ` tak tahu….kerana yang bebudak ni tahu buah strawberry, internet blackberry aje yang semua standard tahu semua.
Nak cakap pasal kuasa menilai….sapa-sapa yang tak tahu apa ape…, tak payah la nak menilai lebih-lebih.biarkan kepada yang arif je. Kalau ada orang tanya aku pasal gem ni asli ke tak. ...mesti aku tak dapat jawab kecuali yang pakar je.
Kalau nak tahu  benda original ke,  replika. kosong ke…pakat – pakat bertanya kepada yang tahu.  benda-benda palsu ni. kalau layan yang authentic, asli, original. Hanya manusia yang berkemampuan  yang guna benda original  yang tahu.
Kalau korang tanya teman pasal batu batan. tanah. dinosaur. terang-terang teman akan jawab tak tahu.... sebab teman bukan lulusan geologi…mungkin teman boleh jawab apa yang teman  tahu tapi tak sehebat geologist la kan….teman tak macam Mahathir tu….tak tahu agama nak cakap agama….kan umNO kan.
Tapi kalau tanya teman….apa makna hanya ahli rasuah yang kenal manikam tu ?...pasti dengan lidah yang masih dan tidak gentor dan cuak….teman menjawab….maksud itu tadi seperti ` hanya umNO yang kenal rasuah `….sebab tok guru ke, orang baik – baik tak kenal rasuah….ha ha ha ha.
Makna hanya jauhari mengenal manikam tadi hanya mereka yang pakar dalam sesuatu bidang sahaja dapat mengenal lebih dekat bidang yang dikajinya.
Tetapi  tak semestinya bila kita takde kaitan dengan sesuatu perkara tu, kita tak payah ambil tahu. Atleast kita tahu sikit la daripada tak tahu langsung….kau orang jangan jadi macam Rosmah isteri PM tu….keje dia yang sebenar jadi perkakas bilik tidor Najib je….tapi lagak macam dia pemimpin negara.
Rasa tetiba je rasa macam hidup ni adventurous je….semua benda nampaknya teman kena pulun tahu…..jangan  bagi umNO tahu semua….pendekata habis hasil mahsul negara di peraitnya bagi kat kroni – kroni.

No comments:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More