Wednesday, March 10, 2010

BILA TEMAN MULA MENULIS



Teman dilahirkan diera kegemilangan bolasepak negara dizaman Allahyarham Mokhtar Dahari dan pada tahun berikutnya terjatuhnya kapalterbang yang membawa pemain – pemain Manchenster United yang terkorban dalam tragedi tersebut.
Kalau `menkeme `[ enkauorang ] nak tahu teman ni peminat setia MU sejak dari dahulu ,kini dan selamanya.Setakat Shebby Singh nak chalange teman dalam bercakap hal bola jawabnya dengan tenang teman menang.
Teman diamanahkan anak baru 5 orang,tetapi belum kahwin lagi !…..maksudnya belum kahwin seorang lagi.
Teman merupakan anak jati` Kuale ` Kangsar.Almarhum bapa teman dahulunya bekerja di `Malay College `dan beliau diamanahkan menguruskan jamuan makan untuk ` high prefect` di dewan makan makan yang panggil ` high table `.Tugasan beliau melayani urusan makan dan karenah pelajar.Ada yang bernama DS Anwar Ibrahim,Haji Anuar Bakri[ Bekas Setpol MB Kelantan ],Dr.Hatta Ramli,Dato` Kamaruddin Jaafar diantaranya termasuk Mokhtar Hashim, bekas menteri yang terlibat dalam……………
Justeru itu banyak ilmu protokol yang teman dapat dari Almarhum bapa teman itu,lebih – lebih lagi bapa teman banyak didalam majlis – majlis istana.
Teman mula menulis sejak diakhir tahun 80an lag.banyak komen dan artikel teman didalam Utusan Malaysia dan banyak didalam Harakah.
Tulisan teman tidaklah sehebat sahabat teman iaitu Albanjari,Ajijoi, Anak Sengat dan selicik Alhusseyn.Tapi teman sedar setakat blog Budak Ipoh Timur [ teman sepejabat ] itu atau YB Midah jawabnya dengan tenang teman……..bolehlah !.
InsyaAllah dalam blog yang seadanya ini,teman akan berkongsi maklumat menangani isu – isu yang berkaitan kemasyarakatan ,kehidupan dan sosial remajakini.
Kalau kita perhatikan anak – anak kita dan remaja sebenarnya tiada jatidiri kerana lahir – lahir terus main tetikus komputer dan game terancang malah nak belajar naik basikal pun 3 hari dah pandai.Berbeza zaman teman dulu nak naik basikal tu berminggu – minggu sampai terkoyak lutut baru pas.Itulah sebabnya remaja sekarang lembik dan tidak bermaya menguruskan konflik diri.
Dahulu zaman teman nak bermain – main gasing,layang,lastik dengan kekawan semuanya bikin sendiri,tetapi sekarang beli dikedai le jawabnya.Malah lebih memalukan nak bawa bekal nasi,cucor,tepek kesekolah dianggap malu dan belanja sekolah setakat RM1 takmain le.
Bila teman mula menulis,teman tak lagi menoleh kebelakang dan terus ` cheroye ` [ tercari – cari ] kerana kita adalah sama untuk kebaikan bersama.
Prinsip teman ` Yang berat jangan diringankan,Dan yang ringan jangan diberatkan ` kerana bila teman mula menulis dan sedar bahawa ` sesuatu yang baik itu tidak perlu kata – kata indah `
Kerana tulisan ini dilahirkan ` bukan kerana nama `.

3 comments:

Bagus la Che Rahman berblog la skrg.
Ni Anip ni anak cikgu Bohari

Post a Comment

Wednesday, March 10, 2010

BILA TEMAN MULA MENULIS



Teman dilahirkan diera kegemilangan bolasepak negara dizaman Allahyarham Mokhtar Dahari dan pada tahun berikutnya terjatuhnya kapalterbang yang membawa pemain – pemain Manchenster United yang terkorban dalam tragedi tersebut.
Kalau `menkeme `[ enkauorang ] nak tahu teman ni peminat setia MU sejak dari dahulu ,kini dan selamanya.Setakat Shebby Singh nak chalange teman dalam bercakap hal bola jawabnya dengan tenang teman menang.
Teman diamanahkan anak baru 5 orang,tetapi belum kahwin lagi !…..maksudnya belum kahwin seorang lagi.
Teman merupakan anak jati` Kuale ` Kangsar.Almarhum bapa teman dahulunya bekerja di `Malay College `dan beliau diamanahkan menguruskan jamuan makan untuk ` high prefect` di dewan makan makan yang panggil ` high table `.Tugasan beliau melayani urusan makan dan karenah pelajar.Ada yang bernama DS Anwar Ibrahim,Haji Anuar Bakri[ Bekas Setpol MB Kelantan ],Dr.Hatta Ramli,Dato` Kamaruddin Jaafar diantaranya termasuk Mokhtar Hashim, bekas menteri yang terlibat dalam……………
Justeru itu banyak ilmu protokol yang teman dapat dari Almarhum bapa teman itu,lebih – lebih lagi bapa teman banyak didalam majlis – majlis istana.
Teman mula menulis sejak diakhir tahun 80an lag.banyak komen dan artikel teman didalam Utusan Malaysia dan banyak didalam Harakah.
Tulisan teman tidaklah sehebat sahabat teman iaitu Albanjari,Ajijoi, Anak Sengat dan selicik Alhusseyn.Tapi teman sedar setakat blog Budak Ipoh Timur [ teman sepejabat ] itu atau YB Midah jawabnya dengan tenang teman……..bolehlah !.
InsyaAllah dalam blog yang seadanya ini,teman akan berkongsi maklumat menangani isu – isu yang berkaitan kemasyarakatan ,kehidupan dan sosial remajakini.
Kalau kita perhatikan anak – anak kita dan remaja sebenarnya tiada jatidiri kerana lahir – lahir terus main tetikus komputer dan game terancang malah nak belajar naik basikal pun 3 hari dah pandai.Berbeza zaman teman dulu nak naik basikal tu berminggu – minggu sampai terkoyak lutut baru pas.Itulah sebabnya remaja sekarang lembik dan tidak bermaya menguruskan konflik diri.
Dahulu zaman teman nak bermain – main gasing,layang,lastik dengan kekawan semuanya bikin sendiri,tetapi sekarang beli dikedai le jawabnya.Malah lebih memalukan nak bawa bekal nasi,cucor,tepek kesekolah dianggap malu dan belanja sekolah setakat RM1 takmain le.
Bila teman mula menulis,teman tak lagi menoleh kebelakang dan terus ` cheroye ` [ tercari – cari ] kerana kita adalah sama untuk kebaikan bersama.
Prinsip teman ` Yang berat jangan diringankan,Dan yang ringan jangan diberatkan ` kerana bila teman mula menulis dan sedar bahawa ` sesuatu yang baik itu tidak perlu kata – kata indah `
Kerana tulisan ini dilahirkan ` bukan kerana nama `.

3 comments:

  1. salam ziarah..i follow u

    ReplyDelete
  2. Bagus la Che Rahman berblog la skrg.
    Ni Anip ni anak cikgu Bohari

    ReplyDelete

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More